Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şubesi tarafından Bursa genelindeki meraların ıslah çalışmalarına devam ediliyor.
Bu kapsamda Mustafakemalpaşa’nın Kayabaşı Mahallesi’nde, toplam 724.4 dekar alanda yürütülmekte olan mera ıslah projesi kapsamında, 9 bin 400 kilogram üre gübresi iki parselde uygulandı.
Söz konusu mera ıslah çalışmalarının 2017 yılında başladığı, çalı örtü temizliği sonrasında iki yıl ön bitki ekimi yapıldığı ve 2020 yılı Kasım ayında da 4’lü karışım yapay meranın tesis edildiği bildirildi. Yapılan tüm çalışmaların Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü teknik elemanlarının gözetiminde yürütüldüğü kaydedildi.
Islah programı kapsamında gübreleme çalışmalarını yerinde inceleyen Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül; “ Hedefimiz meraları ıslah ederek ot verimi ve kalitesini iyileştirmek, ilimiz ve ülkemizin kaba yem açığını gidermektir. Bu şekilde ıslah edilmiş meralardan sağlanacak kaliteli kaba yem üretimi ile hayvancılık girdi maliyetlerini düşürerek, verimliliği artırmaya çalışıyoruz. Hedefimiz adım adım ilimizin tüm meralarını ıslah ederek çiftçilerimizin hizmetine sunmaktır.” dedi.
Mustafakemalpaşa ziyaretinde Belediye Başkanı Mehmet Kanar ile de bir araya gelen Aygül, bölgeye yapılabilecek projeler hakkında görüş alış verişinde bulundu. Mustafakemalpaşa Tarım ve Orman Müdürü Dursun Demirci’nin de hazır bulunduğu ziyaretin ardından Bursa heyeti, özel bir et işleme tesisinde incelemelerde bulundu.
SÜNE YUMURTA PARAZİTOİT SÜRVEYİ BAŞLADI
Mustafakemalpaşa genelinde hububatın ana zararlılarından olan süne mücadelesinin temelini oluşturan sürvey çalışmaları da start aldı.
Kıymetlendirme sürveylerine 16.04.2021 tarihinde, süne yumurta parazitoitsürveylerine de 05.05.2021 tarihinde başlandı. Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklamasına göre sürvey çalışmaları Mustafakemalpaşa ile birlikte Nilüfer, Mudanya, Karacabey, Yenişehir ve İnegöl’de kurulan 10 ekip ve 33 teknik personelin katılımıyla hububat ekiliş alanlarında uygulanacak.
Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ömer Doğan ve 10 teknik ekip 33 personelin katılımıyla başlanılan çalışmada en kısa sürede daha çok köyde ekili alanların kontrol edilmesi ve süne durumunun değerlendirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Konu ilgili açıklama yapan Hamit Aygül; “Süne, ülkemizde buğdayın en önemli zararlısı konumundadır. Süne, buğday tanesinde yaptığı zarar ile ürünün ekmeklik, makarnalık ve tohumluk kalitesini bozmaktadır. Bu gibi olumsuz etkileri önlemek için süne mücadelesi çalışmalarını yürütmekteyiz.
Temel gıda ürünlerinin en önemlilerinden olan un, makarna ve bulgur gibi birçok yiyeceğimizin hammaddesi olan buğdayın ne kadar önemli olduğu son yaşanan salgın kriziyle daha da iyi anlaşılmıştır. Başarılı bir mücadele için her türlü tedbiri zamanında ve etkin bir şekilde alıyoruz. Çiftçilerimizden isteğimiz ekiplerimizin talimatları doğrultusunda hareket etmesi ve süne ekiplerimize destek olmasıdır” dedi.