Mustafakemalpaşa’nın kendine özgü zanaatlarının başında gelen ve unutulmaya yüz tutan kasnak imalatı, son yıllarda düşüş gösterdi.
1950’li yıllarda Mustafakemalpaşa’daki kasnak üretici sayısı 250 civarındayken, bu rakam günümüzde 10’lara kadar geriledi. Sayısı hızla azalan kasnakçılık mesleğini Mustafakemalpaşa’daki imalathanesinde sürdüren Fethi Fiskiye, her türlü vurmalı saz ve mobilya sektöründe önemli bir yeri olan kasnakçılık mesleğinde çırak bulmakta zorlandıklarını söyledi.
Esnekliği sebebiyle kayın ve ceviz ağaçlarından imal edilen elek kasnağı gelişen teknolojiye rağmen hala ayakta dururken, yeni neslin mesleğe ilgi duymaması yüzünden imalathaneler hızla azalıyor. Mustafakemalpaşa’nın sayılı kasnak imalatçılarının başında gelen Fethi Fiskiye;“ Dedemizden kalma mesleğimizi yıllardır sürdürüyoruz. Son yıllarda çırak bulmakta zorlanıyoruz. Belki biz son nesil olabiliriz. Çocuklarımız bu işe devam eder mi şimdilik bilmiyoruz. Gençlerimiz bu mesleğe dönük talepleri de yok denecek kadar az” dedi.
Kasnağın ham maddesi olan kayın ve ceviz ağaçlarını Mustafakemalpaşa ormanlarından temin ettiklerini kaydeden Fiskiye; “ Son yıllarda teknoloji hızla gelişerek insan gücünü devreden çıkardı. Elek kasnağı, davul yapımı, her türlü vurmalı saz ve yer sofrasında tarımda, mutfakta, el sanatlarında kullanılmasının yanı sıra mobilya sektöründe de silindirik ve oval malzeme olarak şekil buluyor” dedi.