KAPYA BİBERİNDE HASAT BAŞLADI, ÜRETİCİ UMUTLU

0
304

Salçalık biberin kaliteli ve yoğun olarak yetiştirildiği Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi Mahallesi’nde hasat başlarken, verim ve fiyatlar üreticiyi memnun etti.

S.S. Çeltikçi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halit İlhan, geçtiğimiz yılla kıyaslandığında ‘yağ biberi’, ‘salçalık biber’ ve ‘kırmızı biber’ olarak da bilinen kapya biberinde verimli bir hasat dönemine başladıklarını söyledi.

Yaklaşık 15 bin dekar arazide ekilen salçalık biberden bu yıl 60 bin ton ürün beklediklerini kaydeden İlhan, artan girdi maliyetlerinin ise üreticinin belini büktüğünü ifade etti.

Türkiye’nin önemli kapya biberi üretim merkezlerinden Mustafakemalpaşa’da bu yıl verim ve fiyatlar üreticinin yüzünü güldürüyor. Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi Ovasını kapsayan 15 bin dekar arazide ekilen kırmızı biberden bu yıl yaklaşık 60 bin ton ürün bekleniyor. Kapya biberi 1,80 TL’den müstahsillere, 2.200 TL’den ise Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki hallere gönderiliyor.

ÇELTİKÇİ BİBERİ DÜNYACA ÜNLÜ

1998 yılında kurulan S.S. Çeltikçi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halit İlhan, bölgede yetiştirilen yağ biberin aroması, kalınlığı, rengi ve kalitesi ile tercih edildiğini belirtti.

Başta Çeltikçi olmak üzere Koşuboğazı, Yumurcaklı, Adaköy Tepecik ve Ovaazatlı ile birlikte Karacabey’in Beyköy ve Ovaesemenmahallelerinde yoğun olarak yetiştirilen kapya biberinde hasadın Kasım ayına kadar sürdüğünü kaydeden İlhan şöyle konuştu; “Yağ biberi yöremizin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor, salça, ketçap ve dondurulmuş gıda olarak dünyaya yayılıyor. Geçtiğimiz yıl baz alındığında bu yıl rekolte ve kalite güzel. 2019’da 3 TL’den satılan biberimiz geçtiğimiz yıl pandeminin de etkisiyle 1 TL’ye kadar düştü. Bu yıl müstahsillere kilogramı 1.80 TL’den, hallere ise 2.200 TL’den gönderiyoruz. Daha çok salça, ketçap ve dondurulmuş gıda fabrikalarıyla çalışıyoruz.”

‘GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK’

Çiftçinin elde ettiği geliri sektöre döndürerek canlılık sağlamasına rağmen girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle sıkıntılar yaşadığını kaydeden Halit İlhan; “Gübrede ve mazotta yüzde yüzü aşan zamlar yaşandı. Gübre geçtiğimiz yıllarda 90-95 TL bandındaydı. Şu an 250 TL’ye kadar çıktı. Keza mazotta 3.75 TL’den 7.40 TL’ye çıktı. Çiftçimiz ürününden ettiği geliri zaten tekrar sektöre harcıyor, tarımsal üretimin canlılığını sağlıyor. Devletimiz bu sıkıntılara çözüm bulmalıdır” dedi.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here