Karaca; “Sanayi yemlerine acilen sübvansiyon uygulanmalı ve besi destekleri arttırılmalı.”
Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, yüksek maliyetler sebebiyle ülkede hayvancılığın ciddi bir kaos içine girdiğini söyledi.
Özellikle yem sanayicilerinin tedarik ettikleri hammadde fiyatlarındaki fahiş artışların başta gübre olmak üzere çiftçinin girdi fiyatlarında da yüksek artışlara neden olduğunu vurgulayan Karaca; “Bu durumdan dolayı ülke hayvancılığı derin bir kaosa girdi ve tıkanma noktasına doğru hızla gitmektedir ” dedi.
Konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yapan Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, şu ifadelere yer verdi; “Dünyada emtia fiyatlarında yüksek artışlar kaydedilmektedir. Bunun nedeni, iklim değişikliklerine bağlı olarak rekolte düşüklükleri ve salgın dolayısı ile tüm ülkelerin (başta Çin) aşırı derecede stok yapmalarıdır. Bu nedenle, önümüzdeki sene döviz fiyatlarının da artması nedeni ile ithalat çare olmayacaktır.Şu anda yem sanayicilerinin hammadde tedarik fiyatları un sanayicilerini geçmiştir. Yani sanayi yem maliyeti, un maliyetinden yüksektir. Bunun yanında Toprak Mahsulleri Ofisi sanayicisine sübvansiyonlu, zararına buğday verirken, yem sanayicisi ise bu destekten yoksundur.Yem fiyatları son gelen %10 zamla ortalama 3 TL /kg’a yükselmiştir. Büyükbaş besisinde 1 kg canlı ağırlık için günde 10 kg yem verilmesi gerekmektedir. 10 kg yem 30 TL iken, 1 kg canlı baskül fiyatı bugün için 20 TL’dir.”
‘PARA KAZANMA İHTİMALİ KALMADI’
“ Bu matematik ile besicilikten para kazanma ihtimali kalmamıştır” diyen Karaca, besi işletmelerinin bir bir kapandığını ve onca yatırımın heder olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda herhangi bir çalışmasının da görülmediğini savundu.
Yem ve gübreye geçmiş yıllarda olduğu gibi sübvansiyon uygulanması gerektiğini ifade eden Karaca; “ Besi destekleri derhal artırılmalı, makul bir seviyeye getirilmeli ve uygulamayı basitleştirmelidir. Yem bitkileri destekleri artırılmalı ve bu bitkilerin sulama imkânı olan havzalarda ekimi sağlanmalıdır. Et üretimi, süt üretimi ile bağlantılıdır. “Anası olmadan, danası olmaz.” sözü dikkate alınmalıdır.
2.80 TL’den üreticiden alınan süt, marketlerde 8 – 9 TL’ye satılmaktadır. Bu makas dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar açık değildir. Bugün süt, sudan daha ucuz hale gelmiştir. Bu son uyarımızdır, hayvancılık can çekişmektedir. Hayvancılıktan kopan insanlar, şehirlere akın etmekte ve bunların sektöre geri dönme ihtimalleri bulunmamaktadır. Bu konularda acilen önlem alınmazsa, çözüm yolları bulunmazsa büyük bir et ve süt açığı meydana gelecektir. Bu da çocuk ve gençleri hayvansal proteinden yoksun bırakarak, sağlıklı nesillerin yetişmesini engelleyecektir ” dedi.