Mustafakemalpaşa’daki defne alanları, hidrolik sistemli özel aparat sayesinde rehabilite ediliyor.
Aparat yardımıyla ayda 40-50 hektar alan iyileştirilebiliyor. Çalışmalar tamamlandığında, iyileştirilen alanlardan 3 yılsonunda hektardan 1,5 ton, 15 yılsonunda ise 10 ton defne yaprağı üretimi yapılabilecek.
Orman Bölge Müdürlüğü, Bursa ve Yalova’da bulunan yaklaşık 10 bin hektar verimsiz defne alanlarını iyileştirmek ve ekonomiye kazandırmak amacıyla 2018 yılından bu yana rehabilitasyon ve ulaşım yolu inşasına ara vermeksizin devam ediyor.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı dâhilinde; Bursa’nın Mudanya, İznik ve Gemlik ilçelerinde 3.400 hektar, Mustafakemalpaşa’da 2.700 hektar, Karacabey’de 5.600 hektar, Yalova’da 5.500 hektar olmak üzere 17 bin 200 hektar defne alanı mevcut.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Bursa ve Yalova’da 17 bin 200 hektar alanının sadece 7 bin hektarından defne yaprağı üretimi yapılabildiği, geriye kalan 10 bin hektar alanda ise yol sorunu, vahşi faydalanma sonucu verimsizleşme veya çoğunlukla yoğun ve boylu makilik olduğundan dolayı defne üretiminin yapılamadığı ifade edildi.
15 YILDA 10 TON
Atıl vaziyette bulunan 10.000 hektar potansiyel defne alanlarının iyileştirilmesi ile birlikte 2023 yılında Bursa’da 34 bin ton defneyaprağı üretilebileceği bildirilen açıklamada; “Bu sebeple 2018 yılından bu yana işgücü ile 4 bin hektar iyileştirme yapılarak, yolu olmayan yerlere 78 km yeni yol inşa çalışması tamamlandı. Ancak işgücünün yetersiz kaldığı, boylu ve yoğun makilik alanlarda defneye avantaj sağlamak amacıyla özel aparata ihtiyaç duyuldu. 2 aylık çalışma sonucunda ekskavatöre takılan hidrolik sistemli özel aparat geliştirilerek hizmete alındı. Aparat kullanılarak Mustafakemalpaşa ve Yalova’da çalışmalara başlandı. Aparat yardımıyla ayda 40-50 hektar alan iyileştirilebiliyor. Çalışmalar tamamlandığında, iyileştirilen alanlardan 3 yılsonunda hektardan 1,5 ton, 15yılsonunda 10 ton defne yaprağı üretimi yapılabilecek. Defne iyileştirme çalışmalarını, olumlu sonuçlarının kırsal kalkınmaya ve bölgesel kalkınmaya yapacağı katkılardan dolayı önemsiyor ve çalışmalarımıza plan dâhilinde devam ediyoruz” denildi.