Mustafakemalpaşa’da tarımsal sulama ve enerji üretimine dönük planlanan Kızkayası Barajı ve Hidroelektrik Santrali için Çalık Enerji’ye verilen lisansın sonlandırıldığı ortaya çıktı.
Avrupa’nın en yüksek ön yüzü beton kaplı barajlarından birisi konumunda bulunacağı açıklanan yatırım için bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı.
Devecikonağı Mahallesi yükseklerinde yapılması beklenen, projesi hazır olmasına karşın inşaatına bir türlü başlanılamayan bölgenin en büyük barajı niteliğindeki Kızkayası Barajı ve HES’te belirsizlik yaşanıyor.
Türkiye’nin en büyüğü
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, 2009 yılının ilk çeyreğinde Kızkayası Barajı için Çalık Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik A.Ş’ye elektrik üretim lisansını 49 yıllığına vermişti.
Emet Çayı üzerinde, 116 MW kurulu gücünde depolamalı bir enerji üretim tesisi olması beklenen projenin; 160 m brüt düşüde, yıllık 314 GWh enerji üretimine sahip, baraj gövdesi olarak da temelden 170 m yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük ön yüzü beton kaplı zonlu kaya dolgu barajı olacağı belirtilmişti.
5,5 km iletim hattı uzunluğuna sahip barajın drenaj alanı 4.745 km² olarak projelendirilirken, yatırımın inşaat öncesi aşama durumunun devam ettiği öğrenildi.
Lisans sonlandırıldı
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü, Kızkayası Barajı ve HES Projesi’nin revize edilen ÇED Raporu’nu 2014 yılında kabul etmişti.
EPDK, aldığı kurul kararı ile 2017 yılında baraj için Çalık Enerji’ye verdiği lisansı sonlandırdı.
Türkiye’nin farklı bölgelerinde 40 adet enerji üretiminin iptal edildiği karar, 2017 Eylül ayında Resmi Gezete’de yayımlanırken; sulama ve enerji üretimi yönünden hizmet vermesi beklenen Kızkayası Barajı ve HES’in, çevresel veya ekonomik faktörlerden dolayı lisansının sonlandırıldığı bilgisi alındı. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin de geçtiğimiz yıl DSİ 1. Bursa Bölge Müdürlüğü’nü ziyaretinde, Sünlük Barajı’nın 2020 yılı sonuna kadar tamamlanacağını, Kızkayası Barajı için ise proje ve yapım çalışmalarına devam edildiğini açıklamıştı.